טחורים, הם מצב שכיח המשפיע על הוורידים בפי הטבעת וברקטום.
הטחורים יכולים להופיע בצורה קלה או חמורה ולגרום למגוון תסמינים, כולל גרד, כאב ודימום.
הטיפול בטחורים תלוי לרוב בדרגת החומרה שלהם.
קיימים ארבעה שלבים להתפתחות הטחורים:
השלב הראשון – מתאפיין בדרך כלל בטחורים פנימיים, בגרד קל ובחוסר נוחות.
השלב השני – מתאפיין בטחורים שיכולים לבלוט מחוץ לפי הטבעת ובכאב מציק.
השלב השלישי – שלב זה מתאפיין בוורידים פקוקים הבולטים מחוץ לפי הטבעת ובכאב חמור.
השלב הרביעי – השלב החמור ביותר, של צניחת טחורים, העלול לכלול בנוסף לכאב העז גם בריחת צואה וזיהום.
התאמת הטיפול לדרגת החומרה של הטחורים:
עם הבנת דרגת החומרה של יש לקבוע טיפול בטחורים לפי שלבים
טיפול בטחורים שלב 1
השלב הראשון של טחורים פנימיים מתאפיין בוורידים קטנים ונפוחים בפי הטבעת ובחלק התחתון של הרקטום. ורידים אלו עלולים לגרום לאי נוחות קלה או גירוד אך לרוב אינם בולטים מעבר לפי הטבעת. הטיפול בשלב זה כולל מריחת משחות טיפוליות ללא מרשם ושימוש בנרות ייעודיים להקלה על הסימפטומים. בנוסף, מעבר לאורח חיים בריא יותר הכולל צריכה מוגברת של מים וסיבים והימנעות מישיבה או עמידה ממושכים יכול לסייע במניעת התפתחות טחורים ולהקל על התסמינים.
טחורים בשלב זה אינם דורשים טיפול רפואי, וניתן גם לטפל בהם באמצעות תרופות סבתא כמו אמבטיות ישיבה, רטיות ומשחות מחומרים טבעיים.
טיפול בטחורים שלב 2
השלב השני של טחורים מתאפיין בוורידים גדולים ונפוחים יותר שעשויים לבלוט מחוץ לפי הטבעת בזמן יציאה, אך חוזרים פנימה לאחר מכן. ורידים אלו עלולים לגרום לאי נוחות בינונית ולדימום, אך עדיין אינם פקוקים (קרישת דם בתוך הווריד). אפשרויות הטיפול לשלב זה כוללות הגברת צריכת מים וסיבים, שימוש בקרמים ומשחות ללא מרשם רופא ואמבטיות ישיבה. במקרים מסוימים, הליך המכונה קשירת טחורים עשוי להקל על התסמינים. בהליך זה קושרים את הטחור באמצעות גומייה, וכך לא מגיע אליו זרם הדם והוא מתכווץ ונושר, שיטות דומות הן הטרשה של הטחור – הזרקת חומר הגורם לניוון כלי הדם, הקפאת הטחורים או צריבה בלייזר.
טיפול בטחורים שלב 3
השלב השלישי של טחורים מתאפיין בוורידים פקוקים שעשויים לבלוט מחוץ לפי הטבעת לאחר יציאה ואינם חוזרים פנימה באופן ספונטני ללא סיוע. ורידים אלו עלולים לגרום לכאב עז ולדימום כבד יותר מאשר טחורים בשלביהם הראשוניים. אפשרויות הטיפול בשלב זה כוללות הסרה כירורגית של הווריד הפקוק, המכונה כריתת טחורים. הליך זה נעשה בדרך כלל בהרדמה מלאה. זמן ההחלמה הוא בין שבועיים לארבעה שבועות. לרוב, ניתוח כזה מצליח לפתור את הבעיה.
טיפול בטחורים שלב 4
השלב הרביעי של טחורים מתאפיין בטחורים פנימיים הבולטים החוצה ולא ניתן להחזירם פנימה. ורידים אלו עלולים לגרום לכאבים עזים ולדימום. גם בשלב זה הפתרון הוא בדרך כלל ניתוחי.
חשוב לציין שאבחון שלב הטחורים נעשה על-ידי פרוקטולוג, והטיפול המומלץ אינו זהה עבור מטופלים שונים, ומתייחס גם להיסטוריה הרפואית שלהם, לאורח חייהם ולמידת הפגיעה באיכות החיים ובשגרה היומיומית.
לסיכום,
טחורים הם מצב שכיח שיכול להופיע בדרגות חומרה שונות ואפשרויות הטיפול משתנות בהתאם לכך. כדי לשמור על איכות החיים ולמנוע את הופעתם של טחורים מומלץ לשמור על אורח חיים בריא הכולל שתייה מרובה ופעילות גופנית.
במקרה של תסמיני טחורים, חשוב להגיע לבדיקה כדי לאבחן את המצב ולנקוט בפעולות הנדרשות בהתאם לדרגת החומרה. לרוב, הטיפול הוא ביתי או מרפאתי. הפתרונות הניתוחיים מוצעים לאנשים הסובלים מטחורים חמורים ואינם מצליחים לפתור את הבעיה בדרכים אחרות.