אם אתם מחפשים ברשת דיאטה יעילה או דרכים לשמור על הבריאות, וודאי נתקלתם בהצעות לניקוי מעיים, בעזרת תכשירים או טיפולים שונים.
האפשרויות ל"טיהור" המעי הגס אינסופיות, אך בפועל, המעי הגס עושה עבודה מצוינת בעצמו, ללא סיוע של תוספים יקרים, חוקנים או טיפולים אחרים.
למעשה, ישנם שלושה מיתוסים, המחזקים את הצורך בניקוי מעיים יקר, ואתם שלושתם אפשר להפריך בקלות:
- ניקוי רעלים וירידה במשקל
- ניקוי פסולת שהצטברה
- סיוע במניעת סרטן המעי הגס
מיתוס: יש צורך בניקוי מעיים כדי להיפטר מרעלים ולרדת במשקל
ניקוי מעי גס מלאכותי משווק בדרך כלל כדי לנקות את המעיים שלך מטפילים או משאריות מזון, הפוגעות במעי ומאטות את פעילות המעיים. אמנם המעי הגס זקוק לפלורת חיידקים מאוזנת כדי לפעול כראוי, אך אין כל ראיות התומכות בכך שניקוי מעיים מחזק את פעילות המעי, והסיבה היחידה לעבור ניקוי באמצעות משלשלים וחוקנים היא הכנה לבדיקות מסוימות כמו קולונוסקופיה.
למעשה, המעי הגס עובד קשה כדי לנקות את עצמו באופן טבעי. הוא מפרק כל חומר מזון שלא נספג במהלך המעבר דרך המעי הגס, משתמש לשם כך בחיידקים הנמצאים בתוכו ומשליך פסולת לא רצויה מהגוף באמצעחת הטלת צואה.
הדרכים היעילות ביותר לתמיכה במעי הגס בזמן מילוי חובותיו הן שמירה על תזונה מאוזנת, שתייה מרובה ופעילות גופנית.
תזונה מאוזנת היא תזונה הכוללת לפחות 35 גרם של סיבים תזונתיים, הנמצאים באופן טבעי בפירות, ירקות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים וגרעינים. שילוב של תזונה כזו עם פעילות גופנית ושתייה מרובה, מסייע גם לירידה במשקל.
מיתוס: ניקוי מעיים מונע הצטברות פסולת
לפי הדעות היווניות הקדומות – ניקוי המעי הגס נחשב מועיל ביותר. היוונים הניחו שללא ניקוי, המזון יצטבר בדפנות המעיים וימנע מהם להגיע למבנה הגוף הרצוי ולבריאות טובה. כדי למנוע הצטברות, הם השתמשו בטכניקות, הדומות לאלו המוצעות כיום למי שמחפש דרכים לשמור טוב יותר על בריאותו, כמו חוקנים מסוגים שונים.
כיום, אין הוכחה מדעית התומכת בטענה שקיימת הצטברות מזון במעי הגס, אלא אם כן קיימת בעיית מעיים ספציפית כמו הפרעה בתנועתיות המעי.
למעשה, קיימות ראיות לכך שניקוי מעיים מלאכותי יכול לפגוע בתפקודו של המעי ובאיזון הטבעי שלו, שכן דפנות המעי עמידות להפליא בפני חיידקים, וירוסים ורעלים, ללא התערבות חיצונית. תאי B ותאי T בזרם הדם ובמערכת הלימפה נלחמים בכל חיידק או וירוס המגיע למעי.
מיתוס: אתה צריך ניקוי המעי הגס כדי למנוע סרטן
הפחד מסרטן מניע צרכנים לרכוש מוצרים ושירותים שנועדו להילחם במחלה או למנוע אותה.
סרטן המעי הגס שכיח מאוד בעולם המערבי, בשל אורח החיים המודרני הכולל נטייה לעודף משקל, צריכת מזון מעובד ומיעוט בפעילות גופנית.
למרבה הצער ניקוי מעיים לא ימנע סוג כזה של סרטן, או כל סוג אחר, והדרך היחידה להגביר את שיעורי ההישרדות היא אבחון מוקדם.
מקורם של רוב סוגי סרטן המעי הגס הוא בפוליפים אדנומטיים.
פוליפים הם גידולים חריגים המתפתחים על רירית המעי הגס או הרקטום. בעוד שרובם שפירים, חלקם יכולים להיות טרום סרטניים. הדרך למנוע את התפתחותם לסרטן, היא הקפדה על בדיקות קולונוסקופיה קבועות.
במהלך הבדיקה מוסרים הפוליפים ונשלחים לבדיקה פתולוגית.
במקרה שמדובר בפוליפ סרטני, יקבע הרופא תוכנית טיפול ומעקב מתאימה.
אמנם, לנוכח החששות ממחלת הסרטן, לעתים נראה הכרחי להחזיר את השליטה לידיים ולעשות מעשה שיכול לשמור על המעי, אך כאמור – אין ראייה אובייקטיבית התומכת בתועלת שבניקוי.
שמירה על תזונה מאוזנת, פעילות גופנית ושגרת בדיקות רפואיות היא דרך טובה להשיג את השליטה המקסימלית בבריאות.
הסיכונים הטמונים בניקוי מעיים מלאכותי
אנשים הפונים לניקוי מעיים, עושים זאת כדי לשפר את בריאותם, אך חשוב לדעת שישנם מקרים בהם ניקוי המעי הגס יכול להזיק.
סוגים שונים של ניקוי מעיים, עלולים לגרום לתופעות לוואי כמו התכווציויות, נפיחות, שלשולים, בחילות והקאות.
תופעות לוואי חמורות יותר הן התייבשות, פיסורה, הידבקויות בעי ושינוי במאזן האלקטרוליטים, שעשוי להיות מסכן חיים במקרה של מחלות כליות או לב.
חוקן קפה, החדרת מים המעורבים בקפאין לפי הטבעת, נקשר בעבר למספר מקרי מוות.
לסיכום,
המעי הגס מנקה באופן טבעי שאריות מזון, חיידקים וזיהומים ממערכת העיכול.
ניקוי מעיים מלאכותי לא תורם לבריאות מערכת העיכול ועלול אף להזיק לה.
כשהרשת מוצפת בשפע הצעות לניקוי מעיים, גישה למידע אמיתי, הכרות עם פעילות המעי ותקשורת עם הרופא, יכולות לעזור להבחין בין מיתוס למציאות.
במקרה שיש שאלות או חששות לבריאות, מומלץ לקבוע פגישה עם רופא מומחה כדי לקבל את המידע הנחוץ לגבי הבריאות.